Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze ontdekking van Galera: de (nog) verborgen parel van Andalusië

Toen wij in 2008 voor het eerst in Galera kwamen wisten we nog niets over de regio. Ons verdiepen in dit bijzondere gebied bleek vanuit Nederland helaas lastig. Er was online weinig informatie te vinden en wat er beschikbaar was alleen in het Spaans. Dat beheersten wij toen nog niet zo goed als nu. Een paar bezoeken aan het gebied samen met onze makelaar maakte ons gelukkig al iets wijzer. Het voelde zo goed om hier te zijn! Dus besloten we ervoor te gaan. Inmiddels hebben we zoveel ontdekt en geleerd. Ik vertel je in deze blog graag meer over Galera en de prachtige omgeving.

Galera is een klein dorpje in de provincie Granada in Andalusië. Idyllisch wit en rustig, althans zo lijkt het. Er wonen nog geen 1.000 inwoners, maar het leeft! De horeca is altijd gezellig en er wordt van alles georganiseerd. Door het jaar heen zijn er vele feestdagen waar iets mee gedaan wordt, diverse soorten markten, proeverijen, workshops en gaat men de natuur in. En in de zomer is er bijna elke dag wel iets te doen, van optredens, kinderactiviteiten tot de jaarlijkse feestweek.

Het witte dorp is omgeven door ruig landschap met zogeheten pastos (soort helmgras). Het heeft zoveel te bieden, dat wisten we bij de aankoop van de grond voor Casa Lua echt niet. De natuur ontdekten wij wel al snel door steeds op pad te gaan en er doorheen te rijden met de auto of te fietsen en te wandelen.

De hoogvlakte waar Galera ligt is de Altiplano de Granada. Veel om ons heen ligt zo rond de 900 meter hoog. Grenzend aan onze achtertuin liggen de Badlands, een witte woestijn met kloven en gleuven, bijzondere erosie en geologische formaties.  Daar vind je bijvoorbeeld de Sismitas de Galera, draaikolken veroorzaakt door een aardbeving een miljoen jaar geleden, die daarna uitgehard zijn in gesteente. De laag eromheen is later losgelaten en dit is de enige plek ter wereld waar dit fenomeen driedimensionaal te zien is. Niet voor niets is dit gebied het decor van diverse films. En dat op slechts een paar honderd meter van Casa Lua!

Onze regio staat bekend om de vele grotwoningen. Het gesteente hier met veel kalk is zeer geschikt voor het uitgraven van een grot. De temperatuur in zo’n grot blijft zowel zomer als winter tussen de zeventien en twintig graden. Dat betekent warm in de winter en koel in de zomer. Schuin tegenover Casa Lua ligt het Castellon Alto; een kasteel van grotten. Ze hebben hier veel teruggevonden van een oude beschaving uit de Bronstijd en zelfs de botten van de oudste bewoner van Europa! In het museum van Galera ligt deze “mummie” opgebaard in een speciale kist. Je ziet zijn haren en tanden en de schatten waarmee hij begraven is.

Hoe gaaf dat deze bijzonderheden op slechts enkele honderden meters van Casa Lua te vinden zijn. Galera is onderdeel van het door UNESCO erkende Geopark van Granada, wat een gebied van 4722 vierkante kilometer is en waar nog veel meer moois te vinden is. Van bijzondere natuur, tot beschavingen en cultuur.

De grotwoningen, de Gorafe woestijn; te bezichtigen met een ballonvaart over de spectaculaire kloof, mooie kastelen, stuwmeren en de rivier bij Castril, prachtige wandeltochten, fietsroutes en natuurlijk de vele horeca met lokale gerechten maken dit een heerlijke omgeving om op ontdekking te gaan. Iets wat ons ontzettend heeft verrast! Ook iets waar we – eerlijk waar – super veel mazzel mee hebben gehad. Maar het voelde goed en fijn hier, en inmiddels vijftien jaar later voelt dat nog veel meer zo!

Rio de Castril

blog artikelen

Ons vakantielijstje:

Casa Lua Galera SL heeft een subsidie ontvangen van de Europese Unie en de Junta de Andalucía, via de Grupo de Desarrollo Rural Altiplano de Granada, voor het project “Casa Lua” dat tot doel heeft een grotwoningencomplex te reconstrueren voor gebruik als ecotoeristische accommodatie (“casa rural”).